lauantai 7. tammikuuta 2012

Alkoholi haittaa laihdutusta ja lihaskasvua

Pieninä määrinä alkoholi voi olla jopa terveellistä: Tänä vuonna julkaistu espanjalainen tutkimus sanoo, että kohtuullinen viinin juominen alentaa sydänsairauksien, syövän ja diabeteksen riskiä. Joidenkin maiden ruokakulttuuriin kuuluu nauttia lasillinen punaviiniä illassa ja sen sanotaan pidentävän elinikää. Alkoholissa on sellainenkin hyvä puoli, että se auttaa ruoassa olevia ravintoaineita sulamaan ja imeytymään paremmin. Eli oluen tai viinaryypyn ottaminen aterian yhteydessä voi olla siinäkin mielessä hyväksi. Jotkut terveysintoilijat tekevät myös ns. tinktuuroita, joissa sekoitetaan vaikka pakuriteetä alkoholiin. Alkoholi toimii säilöntäaineena ja kun otat tätä tinktuuraa muutaman tipan, niin alkoholi auttaa myös siinä olevia ravintoaineita imeytymään kehoon paremmin. Yksi olut illalla rentouttaa myös lihaksia ja tämä voi parantaa seuraavan päivän liikuntasuoritusta. Alkoholin terveyshyödyt kääntyvät kuitenkin päälaelleen jo parin annoksen jälkeen. Minkäänlaisena terveysjuomana alkoholia ei kannata käyttää vaikka siinä jotain hyvää onkin. Varmasti ihminen on paljon terveempi jos alkoholia käyttää harvoin tai ei ollenkaan.


Mitä haittaa siitä siis on? Noh. Alkoholi on luokiteltu ihmiselle karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi yhdisteeksi vuonna 1988. Etanolin yhteys suuontelon, nielun, kurkunpään, ruokatorven, maksan ja rintarauhasen syöpään on kiistaton. Lisäksi alkoholi lisää muiden ruoasta tulevien karsinogeenien syöpävaaraa.  Maksa osaa onneksi pilkkoa alkoholin vaarattomiksi yhdisteiksi, mutta rasittuu sitä enemmän mitä enemmän alkoholia käyttää. Yksi pitkäaikaisen käytön haitoista on maksavaurio. Alkoholista tulee myös helposti hyvin paljon energiaa ja tämä johtaa lihomiseen. Alkoholin aineenvaihduntatuotteet estävät mitokondrioissa hengitysketjua ja rasvahappojen hapettumista. Tämä edesauttaa lihomista ja maksan rasvoittumista. Jos siis haluat laihduttaa, niin alkoholi tekee siitä entistä hankalampaa. Jos haluat kasvattaa lihaksia, niin alkoholi haittaa sitäkin, koska se alentaa testosteronitasoja. Alkoholisteilla verenpaine on tuplasti useammin koholla kuin vähän käyttävillä ja monien ravintoaineiden imeytyminen heikentyy. Alkoholisteilla on kroonisia puutoksia hyvin monista ravintoaineista ellei niitä ota lisäravinteena ja syö monipuolisesti samalla kun ryyppää. Usein ryyppyiltana ei ruokaa juurikaan syödä.

Krapulaisena ei kannata kuntoilla, koska keho haluaa silloin puhdistua ja palautua ryyppyillasta. Hermosto käy krapulassa ylikierroksilla ja tämä voi ilmentyä mm. hikoiluna ja käsien vapinana. Näin ollen treenipäiviä menee hukkaan mitä useammin ryyppäät. Alkoholi huonontaa myös unen laatua ja huonosta nukkumisestahan seuraakin sitten kaikenlaista ikävää.

Hormonitoiminnalla saattaa kestää viikko palautua yhden päivän ryyppäyksestä. No tämä ei ole tarkka aika, mutta kyllä sen tuntee. Joillakin ihmisillä saattaa olla tapana käydä salilla samaisena päivänä kun illalla on ryyppäjäiset. Silloin on ns. lupa ottaa kun on rehkinyt. Salin vaikutukset menevät ainakin osittain hukkaan. On mahdollista, että kun miehillä testosteronitasot laskevat alkoholin takia, niin elimistö alkaa paikata sitä estrogeenillä. Se voi olla yksi syy kaljamahan syntyyn ja muutenkin alkoholistin fysiikka muuttuu omituiseksi. Maha on paksu ja raajat ohuet.

Loppuun sanottakoon, että jos muutaman kerran vuodessa juopottelet humalaan asti, niin ei se ole maailmanloppu. Elimistö osaa onneksi alkoholin poistaa ja pilkkoa. Itsellänikin on paheena käyttää alkoholia silloin tällöin illanvietoissa, mutta joka ilta en sitä nautiskele. Seurajuomana mielestäni alkoholi toimii hyvin, koska se tuo sosiaalisemman olon ja tykkään siitä maunkin takia. Sanotaan, että viina on viisasten juoma. Siinä pitää aina muistaa kohtuus ja vaikka viinissä on antioksidantteja, niin niiden saannille on paljon parempiakin lähteitä kuten marjat.

Lähteet:
Ravitsemustiede 2012 painos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti